Święto Dyni
Wszystkie smaki dyni. Pod takim hasłem mógłby się rozpocząć program „Kuchenne rewolucje”, którego bohaterką byłaby dynia. Pękata, olbrzymia, smaczna, kolorowa, pomarańczowa, jesienna. O tym wszystkim przekonały się grupy przedszkolne SP im. Orła Białego w Biernej podczas jesiennego spotkania z tym pięknym i zdrowym warzywem. Bowiem, nie kto inny, tylko dynia, która od kilku lat na powrót gości w naszych ogrodach, domach, kuchni – to prawdziwa kopalnia kulinarnych pomysłów. Można z niej wyczarować wszystko, począwszy od zup, placków, przez sałatki, a skończywszy na musach i puddingach czy nawet tortach. Sprawdzi się zawsze, przygotowana na każdą okazję, czy to na słodko, czy słono lub w bardziej „wytrawnym” wydaniu. Nam buzie się nie zamykały. I nie dlatego , że rozmawialiśmy, ale dlatego, że dyniowe przysmaki wszystkim smakowały. Jednym słowem, tego dnia, mieliśmy kulinarną ucztę z dynią w roli głównej. Czego i Państwu czytającym te słowa życzymy. Smacznego!!!!
Źródło: Dorota Frazik